Monday, January 31, 2011

UNIKnya JEPUN. Part 1

Assalamualaikum W.B.T dan hai ~ ! :))

Korang2x,ada hati nak p Jepun tak? Kalau aku kan,aku nak sgt p JEPUN,sangat2x NAK ! Hmm~ SOMEDAY,the DAY will COME. Yoshh~. By the way,sebut pasal Jepun, sy nak share somethings tentang Jepun.Jom BACA~.


1. Kupon Makanan.

Di Tokyo,semi-self service amat popular di semua restoran.Jadi,apabila nak pesan makanan,pelanggan kena beli upon makanan melalui mesin layan diri yang terletak kat luar restoran.Lepas tu, pelanggan boleh pilih masakan kesukaan melalui menu mesin layan diri.Lepas dapat kupon makanan,pelanggan kena hantar kupon mereka kepada pelayan di kaunter dan lepas tu makanan akan disediakan.

Mesin Kupon Makanan kat Jepun

2. Minuman SEJUK !

Di Jepun,minuman sejuk a.k.a BORINCHA dihidangkan secara percuma kepada pelanggan restoran.Malah,teh hijau panas juga dihidangkan di kebanyakan restoran sushi.

Nak RASA tapi takde kat Malaysia. Huhu


3. Tiket BAS.

Di Malaysia,penumpang bas ekspress sekadar simpan tiket bas untuk tujuan pemeriksaan kan? Tapi kat Jepun,penumpang bas ekspress kena simpan tiket bas tu sebab tiket tu digunakan untuk tujuan recycle.


Ah~Haa

4. Metro Tokyo.

Sistem metro di Tokyo sangat lengkap. Untuk kemudahan penumpang, semua papan tanda metro Tokyo juga boleh terdapat dlm tulisan Kanji..Penumpang beli tiket metro ikut tambang,tapi bukan nama stesen.Suasana didalam metro amat senyap sebab pnumpang Jepun jarang buat bising di tempat awam.

Perghh~

OK,nanti saya sambung lagi.Gtg,time to eat! Itadakimass a.k.a Jemput Makan versi Jepun.


Source : baca kat Majalah EPOP! :))


7 comments:

una said...

nakkk! nak ikot g jepunnnnn. hehe :P

Qi_Cinoi.Lavigne said...

1 of my cousin get married with japanese guy, n hv a son who can speak both malay n japanese.

hehe. org jepun mmg berdisiplin tp dorg lemah english.

shafiqabdshukor said...

jom..jom.. jepon...
robot2 diorg wat bes gak...

SheNn said...

@una Jom!! Kite p mlm ni jugak..haha

SheNn said...

@Qi_Cinoi.Lavigne Such a lucky cousin you have ,its OK,from their attitude i think they can improve their English..:))

SheNn said...

@shafiqabdshukor Best2x dan maikn cute2x..haha

Novelgurl said...

Assalamualaikum

ouh..nk pindh jepun ney ! hahha