Tuesday, February 1, 2011

UNIKnya JEPUN .Part 2

Assalamualaikum W.B.T dan Selamat Hari Selasa. :))

Hiyaaa,Februari dah muncul dan ini yang saya tunggu2x.Aku suka sangat dengan Februari. Suka sangat2x~. By the,nanti kita cakap pasal Februari, aku nak sambung pasal uniknya Jepun yang aku wat semalam. Ada baca tak? Kalau belum meh p SINI. Hekhek!Ok,mari kita teruskan~

5. Otohime ( The Sound Princess! )

Nah, apa tu otohime? Hehe, Actually,otohime tu adalah satu alat bunyi air yang popular dan korang boleh jumpa benda ni kat dlm tandas wanita di Jepun. Untuk apa alat ni? Sebenarnya, sebahagian besar wanita Jepun tidak ingin didengari oleh org lain ketika sedang buang air kecil. Jadi, mereka siram air berkali-kali untuk tutup bunyi sebenarnya dan ini menyebabkan pembaziran air. Dahlah air kat Jepun kurang smpai mereka terpaksa beli air dr negara lain.Oleh itu, terciptala otohime ni bagi mengelakkan pembaziran air.Ketika wanita masuk ke dalam tandas,Otohime akan diaktifkan secara automatik dan ia akan mengeluarka suara air menggelontar seperti tandas sedang disiram. Bunyi ni akan berlansung selama 25 saat.


Inilah OTOHIME~


6. Papan Tanda

Kat Jepun,papan tanda boleh dijumpai di merata-rata tempat. Kebanyakan papan tanda kat Jepun berunsurkan kartun. Dan,kat Jepun,banyak juga papan tanda yg unik dan agak lucu. 

Tidak boleh berbasikal dan berlari? 



Rasanya ni Papan Tanda ape ye?


6. Kau Cim.

Kau Cim? Aku pun kurang tahu pasal Kau Cim ni,tapi yg ku tahu Kau Cim aktiviti tilik nasib. Org Jepun pun suka buat Kau Cim.Di Jepun, Jinja ( Kuil Shinto) terdapat merata-rata tempat. Kebanyakan orang Jepun suka buat kau kau cim dan beli Omamori ( Japanese Amulet) di Jinja. Japanese Amulet ni dipercayai memberikan tuah dan perlindungan kepada pemiliknya.



Kau Cim


Japanese Amulet


7. ACG Festival.

ACG tu merujuk kepada Animation, Comic dan Games. Untuk pengetahuan korang, banyak benda kat Jepun termasuk tin dan bungkusan makanan dikaitkan dengan budaya anime dan manga. Hal ni membuktikan bahawa org Jepun memang peminat tegar budaya ACG.


K-ON Chocolate~

Coffee of Yuki Nagato. CUTE~~

OK,sampai disini sahaja la dulu.Lepas ni aku nak cakap ttg uniknya Korea pulak. Hihi. Nanti sy sambung lagi pasal entri ni kalau ada masa dan banyak information. :))

Source : Baca kat EPOP dan PakCik Google.


12 comments:

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

suka alat unik dekat toilet tu..hahahha

SheNn said...

Baguskan? Nak jugak kat Malaysia...huhu

Novelgurl said...

Assalamualaikum

waa..bestnya kat jepun !

p/s : suke blog ney <3 ^^

SheNn said...

@Novelgurl Wasalam.. hehe,BEST jugaklah..anyway thanks ye singgah baca..hihi

k_Own said...

wahhh orang jepun ! hehehe..

eka said...

mak aku kasi aku pg jepun tapi aku maals . aku cakap betul ni weyhhh =='

Mr. TN_SkY said...

hehe..unik2..tapi lau org jepun dtg malaysia..diorang plak rse MALAYSIA unik :-D kan2? kan? haha

KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA???

k.a.s said...

mmg unik papan tanda diorang.. nasib kat sini x unik mcmtu~ xD

SheNn said...

@k_Own wahhh..org Malaysia..haha~

SheNn said...

@eka Apasal x p ?? rugi...~

SheNn said...

@Mr. TN_SkY A'ah..doang pelik ngan cara hidup Malaysia..

SheNn said...

@k.a.s Kalau ada best jugak...hihi